SUOMALAISIA KAUKOPARTIORADIOITA

LV 661 sissiradio "SIPI", VR 17             

wpeF.jpg (11071 bytes) Sissiradio "SIPI" suunniteltiin 60-luvun alkupuolella. Se on kevyt, puolijohteistettu HF-alueen radio. Sen tärkeimmät teknilliset ominaisuudet ovat:

- taajuusalue 3 - 5 MHz, jolla se voidaan varustaa kolmella vapaasti valittavalla lähetyskiteellä, vastaanotin on jatkuvasääteinen      

- kantama 0 - 500 km, paino 2,8 kg, lähetysteho noin 1 W, lähetelaji sähkötys A1, vastaanotin toimii sekä puheella että sähkötyksellä

- virtalähteenä 4 kpl 4,5 V litteitä taskulampun paristoja, jotka on sijoitettu laitteen perästä aukeavan luukun alle

Puolijohteet: Vastaanottimen etuaste, VFO, sekoittaja, välitaajuus- ja pientaajuusaste: OC 169. Lähettimen kideoskillaattori ja  BFO: OC 169, lähettimen ohjainaste 2N 1309 ja pääteaste 2N 1046.

wpe10.jpg (11471 bytes) Radiolaitteeseen kuuluu:

-kojeistolaatikko, antenni (42 m) ja vara-antenni (32 m) erillisillä puukeloilla tai vyyhdettynä kojeistolaatikon ympärille,  pienoiskuulokkeet, kojeistuslamppu ja heittopaino

Vastaanottimen viritysasteikolla taajuus on ilmoitettu lukuna, jota vastaava taajuus saadaan radion kyljessä olevalta käyrästöltä ja päinvastoin. Edelleen taajuuden tarkastamista varten siinä on 200 kHz kideoskillaattori, jolla voidaan tarkastaa vastaanottimen taajuuspoikkeama. BFO-säädöllä suoritetaan vastaanottimen hienoviritys ottotaajuuden ollessa säädettynä oikeaksi.

wpe11.jpg (10595 bytes) Radio laitetaan toimintakuntoon seuraavasti:

- Tarkastetaan kiteiden taajuus ja vaihdetaan tarvittaessa uudet kiteet avaamalla ensin paristokotelo ja sitten pitkällä ruuvitaltalla kojeiston kiinnitysruuvit. Kojeistoa vedetään sen verran ulos, että kiteet voidaan vaihtaa.

- Asetetaan paristot paristokoteloon pareittain narulla yhteen sidottuna siten, että pohjapuolelle tulee silmukka, josta vetämällä paristot voidaan tarvittaessa poistaa kotelosta. Paristojen kosketusjouset on taivutettava hieman koholle. Kun paristokotelon kansi on suljettu, kytketyistä kuulokkeista pitää kuulua kohinaa, kun käyttökytkin on asennossa K1--K3 ja lähetyslajikytkin on asennossa A1 tai A3.

wpe12.jpg (10063 bytes) - Mitoitetaan antenni käsketylle toimintataajuudelle. Radion vakioantennit on mitoitettu 3,2 MHz:n (42 m ant) ja 4,05 MHz:n (32 m ant) taajuuksille. Antennit ovat rakenteeltaan puoliaaltodipoleja. Jos käytetyt taajuudet ovat näitä korkeampia, antenneja on lyhennettävä. Koska LV 661:n dipoliantennia käytetään aallonpituuteen nähden lähellä maanpintaa 2 - 6 m korkeudella siitä, dipolin mitoituskaava ei pidä tällöin tarkkaan paikkaansa, vaan mitoituksessa on käytettävä radion mukana olevaa taulukkoa. On huomattava, että taulukon arvot pätevät vain edellä mainitun pituisille antenneille. Antennin pituutta muutetaan kääntämällä dipolin haarojen päät kaksinkerroin siten, että kokonaispituus vastaa toimintataajuutta. Antennin pituuden oikeellisuus tarkistetaan kytkemällä koestuslamppu antennin syöttöjohtoon. Jos avainta painettaessa lamppu palaa kirkkaasti, mitoitus on oikea.   

(Lähde: Viestimies-kirja 60-luvulta)

Takaisin pääsivulle