PUTKIRADION AJATONTA KAUNEUTTA

RADIOLA SR M62-VASTAANOTIN Snro 72848

LAITTEEN ALKUPERÄINEN KÄYTTÖOHJE LÖYTYY TÄSTÄ LINKISTÄ

 

PIC00046.jpg (49299 bytes)

Tämä vuodelta 1928 oleva yleisradiovastaanotin on Svenska Radioaktiebolagetin valmistama. Radion kotelo on kiiloitettua pähkinäpuuta (294 x 127 x 183 mm) ja etulevy on hienoksi kiillotettua mustaa pertinaxia.  Etulevyssä on  säätimet asemanvalintaa (vas), äänenvoimakkuutta (oik) ja hehkuja (kesk) varten. Punaisen nippelin paikkaa vaihtamalla valittiin kelaa oikosulkemalla sopiva aaltoalue.  Laitetta voitiin kuunnella sekä kovaäänisellä että kuulokkeilla (4000 ohmia).

Radio on kaksiputkinen suora. Kuvassa näkyvät kauniit Philipsin Miniwatt-radioputket tyyppiä B 205 (myös Radiola II-putket sopivat). Putken kannoissa on vain neljä kosketinta; anodia, hehkuja, maata ja hilaa varten. Keskellä olevasta jykevästä lankapotentiometristä säädettiin hehkujännitettä. Radion käyttövoimana olivat 72 V anodiparistot ja hehkuille 4 V akku.
PIC00047.jpg (48509 bytes) Radion kaikki kytkennät on tehty etulevyn taakse. Johtimet on taivutettu tukevasta tinatusta kuparilangasta ja juotettu suoraan liittimiin, kuparipeltiin ja korvakkeisiin.

Eräässä vanhassa ruotsalaisessa radioluettelossa vastaanotinta kehuttiin niin tehokkaaksi, että paikallis- ja suurasemia voidaan kuunnella kovaäänisellä. Syrjäisiä ja ulkomaisia asemia kuulokkeilla ja suotuisissa keliolosuhteissa jopa kovaäänisellä.

wpe15.jpg (39372 bytes) Kela on kaksiosainen. Sisällä olevaa pienempää kelaa pyöritetään isomman sisällä. Näin voitiin säätää kelojen välistä kytkennän tiukkuutta, joka vaikutti laitteen herkkyyteen ja sitä kautta äänenvoimakkuuteen, sillä erillistä äänenvoimakkuussäätöä ei ollut. Säätökondensaattorin ja hehkusäädön lisäksi kojeessa ei ole ainuttakaan vastusta tai kondensaattoria.

Vastaanottimen taajuusalue ylsi 140 metristä aina 2100 metriin. Antennina suositeltiin käyttää 50 m ulkoantennia ja hyvää maajohtoa.

 

Takaisin pääsivulle