PIIRILEVYN VALMISTAMINEN KOTIKONSTEIN

 

Kuva 1. Philips UVA-lamppu

Kuva 2. "Filmi-paperi".

Aina välillä tulee aikansa kuluksi innostuttua elektroniikkalaitteiden rakentelusta. Netti on pullollaan toinen toistaan kiinnostavampia kytkentöjä ja välillä tulee innostuttua kehittämään myös jotain omintakeisempaa. Yksinkertaiset kytkennät voi aluksi kokeilla koekytkentälevyllä, mutta kun alkaa miettiä kiinteämpää ja lujempaa rakennetta on laitteelle tehtävä piirilevy. Onneksi netti on nykyään 'pullollaan' erilaisia ilmaisia tai edullisia piirilevyn piirtämis- ja suunnitteluohjelmia, joilla homma hoituu helposti. 


Piirilevyn valmistaminen onkin sitten jo hieman hankalampi juttu mutta aivan hyvin kotioloissakin toteutettavissa. Viimeaikoina 'muodissa' on ollut tulostaa foliokuva laserilla tietynlaiselle laser-paperille ja siirtää se sitten kuumalla silitysraudalla foliolle. Pienissä levyissä menetelmä saattaa onnistuakin, varsinkin jos paikkailee kuviota vielä jollain sopivalla permanentti-tussilla. Yleisesti ottaen tuolla menetelmällä levyjä tehtäessä tulee kyllä "hiki".

Jos kuitenkin haluaa laadultaan moitteettomia tai ainakin hyviä painopiirilevyjä, olen itse päättynyt UV-lakalla ja valotusperiaatteella valmistettaviin levyihin. Oikeastaan siihen sain mainion aloituspotkun, kun löysin Turun Itäharjun Ekotorilta edullisesti 18 € hintaan aurinkolampun, jonka alustavasti tuumin sopivan tähän tarkoitukseen ja siitähän se ajatus lähti.

 

 

Tämän ohjeen printattava versio PDF-muodossa täältä.

Kuva 3. Piirilevysuunnitelma tietokoneella.

 

Kuva 4. Valmis Ink-jet paperille laserilla tulostettu filmi ja valmis poraamaton piirilevy.

Laitteet: Valotus Philips Original Philips UVA model 3136. Lampun teho 400 – 450 W.

Piirilevymateriaali: Foto-EP-Platte, myy esim. Triopak Oy Turku. Valmiiksi UV-lakattu 1 tai 2-puolinen lasikuitulevy.  Kokoa 100 x 150 mm2 levy 1-puolisena maksaa noin 4,50 €. 2-puolisena vähän enemmän. Löytyy myös koossa 200 x 300 mm2 hintaan 15 - 21 €. Positiv-20 lakkaa en välttämättä suosittele, koska hidastaa ja hankaloittaa valmistusprosessia, eikä välttämättä hinnankaan puolesta lyö leiville.

”Filmi-materiaali”: HP Everyday Photo paper glossy, 200 gr/m2. Mustesuihkupaperi. Paperi ”ohisyötetään” lasertulostimeen. Paperi kestää hyvin laserin lämmön ja on pinnaltaan hieman nihkeän kumimainen sitoen hyvin väriainetta itseensä. Paperi on valoa vasten katsottuna hieman läpikuultavampaa kuin HP:n vastaava laser-paperi ja soveltuu siten mukavasti tähän tarkoitukseen. Huom tässä on käytössä tehokas 400W:n UV lamppu, joka läpäisee Inkjet-paperin helposti. Pienitehoisilla lampuilla voi olla vaikeampaa valottaa näinkin paksun paperin läpi. Tällaisessa tapauksessa kannattaa valita mahdollisimman ohut paperi.

Lasertulostin: Brother HL-2030. Musteensäästö otetaan tulostimen asetuksista pois käytöstä, että saadaan mahdollisimman paksu ja valoa läpäisemätön mustekerros. Tähän käy toki muutkin laser-tulostimet.

Valottaminen: Laserilla tehty ”filmi” kiinnitetään väripuoli piirilevyn UV-lakkapintaa vasten (ns. pinnakkaisvedos). Huom. muista poistaa levyn suojateippi. Varo käpäilemästä UV-lakkapintaa.  Levyn taakse laitetaan pahvi- tai lasilevy ja etupuolelle filmin päälle puhdas lasilevy. (Hyviä lasilevyjä saa rouvan hylkäämistä valokuvakehyksistä sieltä piironginloorasta, joita et ole malttanut heittää pois). Nippu puristetaan kiinni isoilla ”pyykkipoika ” joustinpuristimilla niin, että ”filmi” puristuu täysin kiinni piirilevyn pintaan. ’Viritys’ pannaan roikkumaan seinään kiinnitettyyn naulaan sellaiselle korkeudelle, että se on keskikohdaltaan UV-lampun kohdalla. (Huom. joskus on neuvottu tehdä filmi laserkalvolle. Näissä väriä ei yleensä kuitenkaan tartu riittävästi ja mustaosa jää ohueksi.  Seuraavaksi on neuvottu laittamaan kaksi- tai jopa kolme tällaista kalvoa päällekkäin. Tarkkuus kuitenkin pakkaa heikkenemään ja lopputulos ei ole häävi.)

Valotusaika: 1 min 10 sekuntia, etäisyys aurinkolampun lasista piirilevyyn 25 cm. Filmin päällä on tällöin 2mm paksuinen lasi. Jos se on ohuempi tai esim valokuvaraamin muovinen "lasi", valotusaika lyhenee edellä mainitusta.  Aika sisältää lampun syttymisviiveen (noin 10 s) eli siitä hetkestä kun ajastinkello napsautetaan päälle. (Jos et tunne UV-lampun ominaisuuksia, tee muutama koevalotus hukkapaloiksi jäävistä piirilevynpalasista ja laita valotusarvo visusti muistiin). Huom. edellä mainittu valotusaika on vain ja ainoastaan  em. lampputeholle, etäisyydelle ja lasille. Valotusajan pituus riippuu täysin lampun tehosta. Pienillä lampuilla tai UV-ledeillä se saattaa pidentyä huomattavasti.

Piirilevyn kehitys: Kodin putkimies, 1 osa Mr Musclen Putkimiestä ja noin 6 -7 osaa vettä. Normaali huoneenlämpö. Kehitä mieluummin pari minuuttia liian pitkään kuin liian vähän, että UV-lakka irtoaa kokonaan. (Jos valotus on ollut oikea, kestää suojalakka hyvin kehityksen ja syövyttämisen). Muussa tapauksessa syövytettäessä voi jäädä ”siltoja”. Käytä suojahansikkaita. Tuote myynnissä kaikissa K-kaupoissa ja varmaan monissa muissakin liikkeissä.

Piirilevyn syövytys: Ferrikloridi tai Natriumpersulfaatti. Itse käytän mieluummin ferrikloridia. Lämpötila saa olla huoneenlämpö tai enemmänkin (prosessi nopeutuu). Syövytä niin kauan, että kaikki ”metallihaitu” johdinten välistä on hävinnyt. Jos  ’pitsittymistä’ alkaa näkyä kuparifoliolla, on valotus ollut liian pitkä tai filmin musta liian ohutta. Jos kaikki on kohdallaan, lopputulos on kuin tehdastekoinen.  Jos et tunne UV-lampun ominaisuuksia, tee muutama koevalotus hukkapaloiksi jäävistä piirilevynpalasista. Käytä suojahansikkaita. Syövytysaineita saa elektroniikka-alan liikkeistä.

Lopputyöt: Levy puhdistetaan lopuksi asetonilla ja pehmeällä paperilla. Poraamisen jälkeen sen voi halutessaan pinnoittaa Bera-Fix juotospastalla. Sitä saa esim. Motonetista 0,5 kg purkeissa (älyttömän riittoisaa).  Pasta sekoitetaan huolellisesti ja ”lääpitään” ohuesti levylle lastalla tms. Sen jälkeen pinta sulatetaan nopeasti kuumapuhaltimella. Lämmityksen kanssa kannattaa olla varovainen, sillä lasikuituepoksi-levy kärähtää herkästi. Tinauksen kanssa kannattaa olla myös tarkka sikäli, etteivät kapeat foliovälit oikosulkeudu.

 

73' Antero OH1KW (kantapään kautta oppinut)

 

 

Takaisin pääsivulle