SUOMALAISIA KAUKOPARTIORADIOITA

KYYNEL M10 X  (VRHAI, P-12-24) 50-luvun asussaan.              

wpe1A.jpg (16118 bytes)

Tämä kaukopartioradio on Kyynel M10 X.  Kuvan laite on peruskorjattu 50-luvulla. Alun perin radiota kuljetettiin pahvista valmistetussa laukussa, joka oli saman tyylisesti valmistettu kuin vanhat matkalaukut. Myöhemmin nämä sodassa rispaantuneet kotelot vaihdettiin peltisiin, kantohihnalla varustettuihin laatikoihin. Peltikotelossa on  tilaa myös hehku- ja anodiparistolle, kuulokkeille, sähkötysavaimelle ja heittopainoille.

wpe19.jpg (21526 bytes) Peruskorjauksessa radioihin vaihdettiin kondensaattorit, vastukset ja osa johdotuksesta uusiin. Laitteen ominaisuudet säilyivät ennallaan.

Vastaanotin on kolmiputkinen suora. Putkina käytettiin Telefunkenin teräsputkia. Suurtaajuusasteessa  DF 11, ilmaisimena DF 11 ja pientaajuusasteena  DDD 11. Lähettimessä oli vuorovaiheiseksi kytketty  Tungsramin DLL 21 kaksoispentodi.

Monissa laitteissa saattaa olla edelleen stanssattuna M11(sarjanumero+X). Malli 11 (VRHAG) erosi 10-mallista siten, että päätepentodi oli kytketty rinnan ja hehkujännite oli 3 V. Peruskorjauksen  yhteydessä pääteasteen kytkentä kuitenkin näyttää palautetun samanlaiseksi kun VRHAI:ssa.

Vastaanottimen taajuusalue oli 3600 kHz - 4800 kHz ja lähettimen 3800 kHz - 4800 kHz. Lähettimen ulostuloteho   noin 0,5 - 1 W.

Anodijännite 105 - 120 V ja hehkujännite 1,5 V.

wpe1C.jpg (17434 bytes)

 

 

Korkeaohmiset (600 ohmia) kuulokkeet kiinnitettiin korville nahkahihnalla. Rakenteesta johtuen samanaikaisesti voitiin käyttää lakkia.  


 

Insinööri Toivo Leiviskä valmisti käsityönä  kiteet.  Kide sijoitettiin laitteen sivussa olevaan pitimeen, joka näkyy edellisessä kuvassa pääteasteen kelan vasemmalla puolella. Kiteen sijoittamiseksi koneisto oli vedettävä ulos laatikosta. Mallimerkinnän perässä oleva X-kirjain tarkoittaa, että radiossa voitiin käyttää myös kidettä.

 

 

Kyyneleen sähkötysavain oli hyvin pienikokoinen. Avain voitiin kiinnittää käytön ajaksi peltikotelon kanteen paremman tukevuuden saavuttamiseksi. Kuvassa sähkötysavaimen päällä oleva suojakansi poistettu.

wpe1B.jpg (15905 bytes)

Radiossa käytettiin V-dipoliantennia. Sen viiksien pituus oli 20 m. Antennissa ei ole syöttöjohtoa, vaan dipolin haarat kytkettiin suoraan laitteen banaanikoskettimiin. Antenni viritettiin kunkin laitteen mukana olevan virityskäyrästön mukaan katsomalla pystyasteikosta työskentelytaajuus ja vaaka-asteikolta antennin pituusmerkki, josta alkaen antenni päistään taitettiin kaksinkerroin. Tässä uudemmassa koteloversiossa antenni heittonaruineen kierretään laatikon kannessa olevaan kelaan. Kantokahvat pyörivät ympäri ja helpottivat kelaamista. Kotelo oli maalattu tummanvihreällä kiiltävällä akryyli-maalilla.

Kyyneleen yhteysväli on noin 150 - 500 km.

 

Takaisin pääsivulle

Antero Tanninen 2003